Doortrappen voor kinder(fiets)en' - Nieuws - Welkom in Zuidhorn

Het aantal ongelukken waarbij een fiets betrokken is blijft stijgen. Het aantal fietsers dat bij een ongeluk ernstig gewond is geraakt, is de afgelopen tien jaar met bijna een derde toegenomen. Specifiek de e-bike zorgt voor veel ongelukken. Voor herbers tweewielers genoeg redenen om het gebruik van een helm extra onder de aandacht te brengen.

Komt er een helmplicht?

Momenteel geldt er geen helmplicht voor de elektrische fiets in Nederland. Voor speed pedelecs(45km p/u) is er een helmplicht in Nederland. Per 1 januari 2023 is een helm op de snorfiets verplicht. Omdat het mogelijk is om net zo snel als een snorfiets te fietsen, zou het kunnen dat een helm voor de elektrische fiets in de toekomst verplicht wordt. Wat ons betreft draagt iedere fietser een helm; De kans op een hoofdletsel neemt na het dragen van een helm met maarliefst 71% af.

Ongeschreven regel

Een tiental jaren geleden heerste er in Nederland, toch wel hét fietsland van Europa, een taboe op het dragen van een helm. ’Daar kunnen wij veel te goed voor fietsen’  was het motto. Gelukkig is het in Nederland inmiddels bijna een ongeschreven regel om op de mountainbike en racefiets een helm te dragen. In Duitsland zijn ze hier al iets verder mee; daar zie je bijvoorbeeld bijna geen kind zonder helm fietsen. We zijn blij dat er ook in Nederland inmiddels aandacht wordt besteed aan dit belangrijke vraagstuk.

Het dragen van een helm op de elektrische fiets

In Nederland zien we gelukkig meer en meer mensen die een helm op hebben. Vooral senioren vinden de veiligheid die een helm met zich meebrengt belangrijker dan het feit dat een helm soms onhandig, te warm of oncomfortabel kan zijn. Dat is ook niet gek, want in 2021 was 59% van alle fietsdoden 70 jaar of ouder.

Waarom er geen helmplicht komt voor de elektrische fiets?

Toch is er een belangrijke reden waardoor het mogelijk is dat er geen helmplicht komt voor de elektrische fiets. Al jaren stimuleert de overheid mensen de auto te laten staan, en de fiets te pakken. Dit wordt gedaan voor de gezondheid van mens en milieu. Hoe je het ook went of keert: een helmplicht op de elektrische fiets zal mensen afschrikken om van auto naar elektrische fiets over te stappen. De een vind het suf, de ander onhandig, en weer iemand anders vind het niet nodig. De grootste uitdaging bij de jeugd liggen. Steeds vaker rijden ze naar school of naar de voetbalclub met de elektrische fiets, maar de meeste pubers zullen weinig voelen voor een helm.

Dit kan voor de overheid wel eens dé reden zijn om geen helmplicht voor de e-bike in te voeren. Wil je wél 25km p/u gaan, maar geen helm dragen? Dan is de elektrische fiets een perfecte uitkomst. Scheelt je ook nog eens benzine.